Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2006

Κ. Καραθεοδωρή: ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, έλαβε χώρα την Κυριακή η εκδήλωση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο ενός εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων επιστημόνων, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Την εκδήλωση άνοιξαν με το καλωσόρισμα των επιφανών προσκεκλημένων, ο μαθηματικός κ. Κώστας Παπαδόπουλος, που τίμησε και το νεαρό μαθητή Τάσο Βαφείδη για την επιτυχία του στους βαλκανικούς μαθηματικούς αγώνες, και ο κ. Κώστας Ζώκος ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Μουσείου Εκπαίδευσης.

Η πρώτη ομιλία ήταν εκείνη της κ. Δέσποινας Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη, συγγραφέα της βιογραφίας του Κ. Καραθεοδωρή και βαφτισιμιά της κόρης του, Δέσποινας Ροδοπούλου. Η κ. Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη προέβη σε μια μεστή παρουσίαση των σημαντικότερων στιγμών της ζωής του επιφανούς επιστήμονα, διανθισμένη με παράλληλες πηγές, όπως ιδιωτικές επιστολές του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή, αλλά και συνομιλίες του τελευταίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και προσωπικό του φίλο, Ελευθέριο Βενιζέλο. Επισήμανε τις σπουδές του και τη μετέπειτα ακαδημαϊκή καριέρα του ως καθηγητή σε μια από τις πιο καλές έδρες μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ αναφέρθηκε ενδελεχώς στην απόπειρα δημιουργίας και λειτουργίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, που δυστυχώς έμεινε στα χαρτιά λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1922. Μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Καραθεοδωρή με μεγάλες μορφές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, όπως με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν -ο οποίος στην τελευταία του συνέντευξη τού απένειμε τα εύσημα και τον χαρακτήρισε δάσκαλό του-, σημειώνοντας και την «πατρική» σχέση που είχε με τους φοιτητές του. Βέβαια, στηλίτευσε τη συμπεριφορά του καθηγητικού κατεστημένου των Αθηνών που αρνήθηκε να παραδώσει έδρα στον Καραθεοδωρή, όπως και των κυβερνήσεων της Ελλάδας πλην Βενιζέλου που απέρριψαν τη διάθεσή του να ασχοληθεί με την οργάνωση και τη δομή της Παιδείας μας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, μαθηματικός, συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, που εκδίδει και διμηνιαία εφημερίδα με τίτλο «Κ. Καραθεοδωρή» που μοιράστηκε στους μετέχοντες στην εκδήλωση. Ο κ. Λιπορδέζης τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον σύνδεσμο για να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του Κ. Καραθεοδωρή (πρόκειται να ιδρυθεί μουσείο στην Κομοτηνή αποκλειστικά για την οικογένεια Καραθεοδωρή), που στο εξωτερικό είναι ήδη διάσημο. Αναφέρθηκε επίσης και στο έργο άλλων συγγενών του Καραθεοδωρή, όπως του θείου του Αλέξανδρου, ο οποίος ήταν νομικός, διπλωμάτης και Υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην υπογραφή συνθηκών για την απελευθέρωση τμημάτων της χώρας μας.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λυών και στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός ασχολήθηκε με το πόσο σημαντικό είναι το επιστημονικό έργο του Κ. Καραθεοδωρή. Σημείωσε ότι γίνονται αγώνες για να συγκεντρωθεί το πολύτιμο έργο του κυρίως στη Γερμανία όπου βρίσκεται και να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Επέκρινε, όπως και οι άλλοι συνομιλητές, τη στάση ορισμένων μικρόμυαλων και κοντόφθαλμων Ελλήνων που πούλησαν εργασίες του Καραθεοδωρή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όμως εξήρε τη στάση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, που συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες περισυλλογής του υλικού με παρεμβάσεις σε ξένες χώρες.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και το Μουσείο Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια, μια και τέτοια αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες της επιστήμης και του πνεύματος πρέπει να αποτελέσουν κοινό τόπο για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: