Πέμπτη, Απριλίου 05, 2007

Οι σύνδεσμοι φταίνε;

Την κατάργηση του νόμου για τους συνδέσμους φιλάθλων που συνδέονται με ΠΑΕ αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή για την πάταξη της βίας στο χώρο του αθλητισμού. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, λουκέτο θα μπει σε περίπου 270 οργανωμένους συνδέσμους σε ολόκληρη τη χώρα, που αποδείχθηκαν στην πράξη εστίες οργάνωσης βίαιων επεισοδίων εντός και εκτός γηπέδων.

Όλοι αναρωτιόμαστε, βέβαια, εύλογα οι σύνδεσμοι είναι αυτοί που μόνο φταίνε για την ύπαρξη βίας στη χώρα μας; Σίγουρα, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη των ΠΑΕ και όσων συνεταιρίζονται τη δύναμη των συνδέσμων. Η αλήθεια είναι πως σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας οι “οργανωμένοι” είναι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (βλέπε Ολυμπιακός και Άρης, όπου μέλη συνδέσμων απαρτίζουν το Δ.Σ. των ΠΑΕ), ενώ σε άλλες οι νυν διαχειριστές αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη βοήθειά τους και τώρα τους αποτάσσουν (βλέπε ΑΕΚ). Επομένως, είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι που φταίνε πραγματικά για τη δύναμη που απέκτησε το συνδεσμιακό κίνημα τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν σκέφτηκε, επίσης, πως με την κατάργηση των συνδέσμων δεν τους απαγορεύτηκε η μετεξέλιξή τους σε σωματεία ή κάθε είδους νομικά μορφώματα, με συνέπεια τη συνέχιση της δράσης τους. Ακόμα, δεν ένοιαξε κανέναν το γεγονός πως στο χώρο των συνδέσμων, δεν υπάρχουν μόνο ναρκωτικά και βία, αλλά υπάρχουν και σύνδεσμοι ανά την Ελλάδα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά, και απλά οργανώνονται για να πηγαίνουν παρέα στα γήπεδα και να υποστηρίζουν την ομάδα τους. Με την τακτική (πονάει δόντι, κόβει κεφάλι) που ακολουθεί, όμως, η κυβέρνηση σήμερα, η μπάλα παίρνει και αυτούς τους συνδέσμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: