Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

Ένας Κυνόδοντας για Όσκαρ

Ανακοινώθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για την 83η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Ανάμεσά τους μια ελληνική συμμετοχή-έκπληξη για τους περισσότερους (τυπική επιβεβαίωση για τον γράφοντα): ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στις 5 υποψήφιες συμμετοχές για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Την αναγνώρισή του ο Λάνθιμος την έχει λάβει ήδη και είναι διεθνής. Μεταξύ άλλων είχε κατακτήσει το βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" στο φεστιβάλ των Καννών, το πρώτο βραβείο στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δουβλίνου, στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ και στο φεστιβάλ του Σαράγεβο, και πάει λέγοντας...


Ωστόσο, μια συμμετοχή στα Όσκαρ δίνει άλλη αίγλη στους δημιουργούς. Είναι μόλις η πέμπτη φορά που μια ελληνική παραγωγή προτείνεται για χρυσό αγαλματάκι και μόλις η πρώτη μετά την "Ιφιγένεια" του Κακογιάννη, το μακρινό 1977! Αν μη τι άλλο αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες κινηματογραφιστές έχουν πρωτοπόρες ιδέες και η ελληνική σκέψη δεν εξαντλείται σε γελοιότητες του τύπου "Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα".

Από την άλλη, δεν χρειαζόταν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μεγαλείο της ταινίας. Τώρα θα σπεύσουν όλοι -ως μετά Χριστόν προφήτες- να εκεθειάσουν τον Λάνθιμο και την ταινία του. Ήδη, εγχώρια κανάλια κάνουν αναφορές για μεγάλη επιτυχία του "Κυνόδοντα", ενώ η ταινία έχει σαρώσει από την πρώτη μέρα που προβλήθηκε! Σαν να ακούω κιόλας όσους έβγαιναν από τις αίθουσες κινηματογράφων αηδιασμένοι τότε από τις υπερβολές της ταινίας, σήμερα να δηλώνουν ενθουσιασμένοι που την έχουν δει και αντιλήφθηκαν όλα τα νοήματά της!

Δεν πειράζει, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν και αυτό ακούγεται σαν άλλοθι της πνευματικής καθυστέρησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: