Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2006

Είναι όντως ακίνδυνα τα κινητά;

Το παρακάτω άρθρο (πηγή: www.pathfinder.gr) αναφέρεται σε μια μελέτη που έγινε πρόσφατα σχετικά με το πόσο επηρεάζουν τα κινητά την υγεία του ανθρώπου. Αξίζει να δούμε τα αποτελέσματά της και να πιθανολογήσουμε για την αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε πριν λίγες ημέρες, η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών όγκων, όπως είχαν υποστηρίξει προηγούμενες μελέτες.
Μετά από μια τετράχρονη έρευνα, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Καρκινολογικών Ερευνών του Λονδίνου και τρία βρετανικά πανεπιστήμια βρήκαν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην συχνή και πολύχρονη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του γλοιώματος (του κοινότερου τύπου καρκίνου του εγκεφάλου).
"Σε γενικές γραμμές, δεν βρήκαμε κάποια σύνδεση ανάμεσα στο γλοίωμα και την τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου ούτε κάποιο συσχετισμό με το διάστημα χρήσης, τις συνολικές ώρες χρήσης ή τον αριθμό των κλήσεων," αναφέρει η καθηγήτρια Patricia McKinney από το πανεπιστήμιο Leeds. Η ίδια προσθέτει ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα των περισσότερων παρόμοιων ερευνών που έγιναν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Anthony Swerdlow, ένας από τους ερευνητές, επισημαίνει ότι η εν λόγω έρευνα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη δημοσιευμένη μελέτη πάνω στο ίδιο θέμα και μέρος μιας συνεργασίας 13 χωρών.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η χρήση των κινητών έχει αυξηθεί ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθούν οι φόβοι ότι η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των χρηστών από απλούς πονοκεφάλους μέχρι και όγκους στον εγκέφαλο.
Περισσότερα από 4.000 νέα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο και περίπου 20.000 στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο χρόνο, Σουηδοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές καθώς στην εξοχή η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι εντονότερη.
Την περασμένη Παρασκευή όμως οι ερευνητές αντέκρουσαν τη θεωρία αυτή λέγοντας πως δεν βρήκαν στη μελέτη τους στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγαλύτερου κινδύνου στους χρήστες που ζουν στην επαρχία.
Τα παλιότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούσαν αναλογικό σήμα και εξέπεμπαν περισσότερη ακτινοβολία από ότι τα πιο σύγχρονα ψηφιακά μοντέλα. Αν υποθέσουμε ότι υπήρξε κάποιος κίνδυνος για την υγεία των χρηστών αυτός πιθανότατα θα είχε προκύψει από τη χρήση των παλιών αναλογικών συσκευών – ωστόσο οι επιστήμονες δεν βρήκαν τα στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 966 άτομα με γλοίωμα και 1.716 υγιείς εθελοντές. Και οι δυο ομάδες ρωτήθηκαν σχετικά με το διάστημα που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, τον τύπο και το μοντέλο της συσκευής, τον αριθμό των κλήσεων που πραγματοποιούσαν στο διάστημα αυτό καθώς τη διάρκεια των κλήσεων.
Οι McKinney, Swerdlow και άλλοι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Leeds, Manchester και Nottingham αναφέρουν ότι ανάμεσα στους πάσχοντες από καρκίνο, οι όγκοι ήταν πιο πιθανό να έχουν εμφανιστεί στη μεριά του εγκεφάλου από την οποία οι χρήστες χρησιμοποιούσαν το κινητό.
Όμως ο Swerdlow υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην ευσταθεί και απλά να βασίζεται σε λανθασμένες δηλώσεις των ασθενών.
"Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θυμούνται λανθασμένα ή να νομίζουν ότι θυμούνται πράγματα που θεωρούν ότι έχουν κάποια σχέση," σχολιάζει.
Η McKinney τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη πειστικών στοιχείων που να αποδεικνύουν τον όποιο συσχετισμό ανάμεσα στην έκθεση κάποιου στην ακτινοβολία των κινητών και στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.


Τη στιγμή που όλοι φοβόμαστε ότι η υπερβολική χρήση των κινητών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό μας και καταφεύγουμε σε λύσεις(;) τύπου hands-free και blue tooth, η παραπάνω έρευνα έρχεται να αντικρούσει τις διάχυτες φημολογούμενες απόψεις. Βέβαια, αυτό που πρέπει να εξετάσει κανείς είναι η αξιοπιστία της μελέτης, μια και είναι συνήθης τακτική των πολυεθνικών εταιριών να χρηματοδοτούν επιστήμονες προκειμένου να διεξάγουν έρευνες με θετικά για τα συμφέροντα των πρώτων αποτελέσματα. Μήπως άραγε η έρευνα για τα – ακίνδυνα δήθεν – κινητά χρηματοδοτήθηκε από κάποια μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, όπως Vodafone, TIM, αλλά και Nokia, Samsung, Sony Ericsson κτλ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: