Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2006

Aυτολογοκρινόμενο Google στα κινεζικά!

Την ώρα που ο δυτικός κόσμος θεωρεί προ πολλού την ελευθερία του δεδομένη, και τις περισσότερες φορές πεπερασμένη καθώς φτάνει στα όρια της ασυδοσίας, σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη (στην ανατολική) αυτά φαντάζουν ψιλά γράμματα! Βέβαια, με τη διείσδυση των μεγάλων εταιριών και του Internet στις ασιατικές χώρες, ελπίζουμε η ψαλίδα να μειωθεί αισθητά. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από τη δημιουργία της πιο διαδεδομένης μηχανής αναζήτησης, του Google, στην υπηρεσία του Πεκίνου, έστω και… μισής, μια και έχει τροποποιηθεί για χάρη του κινεζικού “απολυταρχικού” καθεστώτος!

Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την Κίνα, με την οποία θα περιορίζει την πρόσβαση των Κινέζων χρηστών Internet σε χιλιάδες ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να περιέχουν περιεχόμενο “ακατάλληλο” για την κινεζική κυβέρνηση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Google Inc.
Η κίνηση αυτή των ιθυνόντων της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης στο Internet αποσκοπεί στην αποτροπή μιας αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, περιορίζοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες στις οποίες συνεισφέρουν οι χρήστες, όπως τα e-mail, τα chat rooms και τα blogs (ανεπίσημα διαδικτυακά ημερολόγια).
H νέα υπηρεσία για την Κίνα, στη διεύθυνση www.google.cn, θα προσφέρει στην ουσία μια αυτολογοκρινόμενη εκδοχή του δημοφιλούς συστήματος αναζήτησης του Google.
Με τον τρόπο αυτό επίσης η Google Inc θα προσπαθήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στη δεύτερη μεγαλύτερη ιντερνετική αγορά του κόσμου, όπου κυριαρχεί η τοπική μηχανή αναζήτησης της Baidu Inc.
Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση θα διασφαλίσει με τον τρόπο αυτό ότι οι χρήστες του Διαδικτύου εντός των εδαφών της δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στοιχεία για “καυτά” θέματα όπως η ανεξαρτησία του Θιβέτ και της Ταϊβάν ή η παράνομη παραθρησκευτική οργάνωση Φαλούν Γκονγκ.

Ο Μάο είναι εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: