Τρίτη, Αυγούστου 07, 2007

Η εποχή των βάσεων

Την ώρα που οι μισοί Έλληνες απολαμβάνουν τις ομορφιές της χώρας μας -είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό -, οι άλλοι μισοί έχουν άλλα στο μυαλό τους. Ο λόγος για τις οικογένειες που αγωνιούν για την είσοδο των παιδιών τους στις πανεπιστημιακές σχολές.

Πόσα μόρια έβγαλες; Τι σχολή θέλεις; Την “πιάνεις”; Με βάση τα περσινά...
Οι ανωτέρω είναι ορισμένες από τις κουβέντες που ακούγονται στα νεανικά στέκια (και) της πόλης μας, καθώς ολοένα και πλησιάζει η ανακοίνωση των φετινών βάσεων, που αναμένονται αισίως μετά τον 15αύγουστο. Γονείς στην πρίζα, αλλά και τα παιδιά το ίδιο. Εξίσου και οι φροντιστές που επιθυμούν όσο τίποτε να δουν τους μαθητές τους να πετυχαίνουν και τους καρπούς της δουλειάς τους να δίνουν αποτέλεσμα.

Η πιο μεγάλη ώρα φτάνει. Αλλά μετά τι; Απογοήτευση για κάποιους, χαρά για κάποιους άλλους και τρέξιμο “να κλείσουμε διαμέρισμα για το παιδί”. Πόσο πάει το νοίκι; Ακριβό μου φαίνεται. Αλλά είναι στο κέντρο και κοντά στη σχολή... Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος!

Γενικά, πάντως, η φετινή χρονιά κύλησε ομαλά για τα παιδιά της Γ' λυκείου, μια και το βάρος των μεταρρυθμίσεων από πλευράς του υπουργείου Παιδείας έπεσε στα πανεπιστήμια. Και τα θέματα των εξετάσεων πολύ βατά θεωρήθηκαν, ενώ χαρακτηρίστηκαν και “προεκλογικά” από τους επαΐοντες των πανελλαδικών, διότι επίκεινται και εθνικές εκλογές. Πάρε κόσμε, εν ολίγοις. Βέβαια, μ' αυτό τον τρόπο θ' ανεβούν οι βάσεις των περισσότερων σχολών και άρα πάλι δυσκολεύει το έργο των υποψηφίων.

Γεγονός είναι πως κάθε χρονιά επιβραβεύονται όχι μόνο αυτοί που έγραψαν καλά στις εξετάσεις, αλλά και εκείνοι που έκαναν καλές επιλογές στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι καλή αναμονή και ψυχραιμία σε μαθητές και γονείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: