Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2007

Οικονομική “ένεση” στην Εκκλησία

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες την είδηση, που αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διαθέσει περίπου 30 εκατ. ευρώ (!) στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το παραπάνω ποσό θα δοθεί τα επόμενα έξι χρόνια για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, σύμφωνα με τη σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Το έργο θα φέρει τον τίτλο: «Πρόγραμμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκτέλεση έργων συμβολής στην εθνική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου για την Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013», ενώ οι πόροι προέρχονται από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η απορία μας, φυσικά, αναφέρεται στη σκοπιμότητα της εν λόγω συμφωνίας. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η ελλαδική Εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία, που δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης με άλλα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, είναι γνωστό, αν και γίνεται μυστικά, ότι η Εκκλησία παράσχει πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο δεν γίνεται με τυμπανοκρουσίες – και ορθά. Άρα προς τι, αυτή η πομπώδης και μεγαλεπήβολη σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης-Εκκλησίας;

Στο κάτω-κάτω, η ίδια η κυβέρνηση θα μπορούσε από μόνη της να αξιοποιήσει το ανωτέρω ποσό ακόμη και προς τον ίδιο σκοπό, στα πλαίσια τους Δ' Κ.Π.Σ. Όμως, γιατί επέλεξε αυτό τον τρόπο; Αναμφίβολα, ως φύσει καχύποπτοι Έλληνες πολίτες, δεν μπορούμε παρά να υποψιαστούμε ότι επίκεινται εκλογές και σαφέστατα η κυβέρνηση θέλει να έχει στο πλευρό της -όσο το δυνατόν- τον κλήρο. Αλλά και ποιο κόμμα δεν επιθυμεί το ίδιο πράγμα; Όλοι στις δύσκολες (ψηφοθηρικές) στιγμές της προεκλογικής περιόδου σπεύδουν να πάρουν την ευλογία του επιχώριου μητροπολίτη ή και του Αρχιεπισκόπου. Τελικά, όσοι μιλούν για διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας έχουν λογαριάσει χωρίς να συνυπολογίσουν την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτικών μας.

2 σχόλια:

Univers είπε...

Έτσι έκανε και το ΠΑΣΟΚ που όταν ήλθε στα πράγματα ήθελε φουριόζικο να δημεύσει την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι θα ήταν καλύτερα να εξασφαλίσει "ειρήνη" με τον κλήρο παρά να εισπράττει επιθέσεις από άμβωνος...

Patsman είπε...

Ακόμα και το ΚΚΕ να έρθει στην εξουσία, έχω την εντύπωση πως δεν πρόκειται να προτείνει διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας. Είναι τέτοια η δέσμευση του ελληνικού κράτους απέναντι στην ελλαδική Εκκλησία, που δεν χωρεί αλλαγή.
Όποιος το επιχειρήσει, μπορεί να φάει τα μούτρα του, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα τον δοξάζει όλη η Ελλάδα. Ακόμη και η ίδια η Εκκλησία.