Κυριακή, Οκτωβρίου 28, 2007

Ο «μπαρμπα Γιάννης» της 28ης Οκτωβρίου

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του "ΟΧΙ", δεν βρήκα κάτι καλύτερο να γράψω από το αφιέρωμα που διάβασα στο κυριακάτικο φύλλο της "Καθημερινής" (Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007). Το εν λόγω δημοσίευμα αφορούσε κυρίως τον Ιωάννη Μεταξά, τότε δικτάτορα της Ελλάδας, που εκστόμισε το περίφημο "Alors, c' est la guerre" στον Ιταλό πρεσβευτή. Συγκεκριμένα, αναδημοσιεύω το άρθρο του Ιωάννη Κολιόπουλου, καθηγητή Ιστορίας των νεότερων χρόνων στο Α.Π.Θ., προς αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας:

"Με την ιδιότητα του ερευνητού που ασχολήθηκε σοβαρά με το ίδιο το γεγονός, αλλά και με την ιστορία της επετείου, μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν θεωρείται αυτονόητη η σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οπως και τόσα άλλα στον τόπο μας, η 28η Οκτωβρίου υπήρξε θύμα των πολιτικών παθών και της ανερυθρίαστης πολιτικής και ιδεολογικής επεξεργασίας από τους ιδεολογικούς επιγόνους της πολιτικής παρατάξεως που ηττήθηκε στη διάρκεια του Εμφυλίου. Η ίδια παράταξη, συστηματικά, αμφισβήτησε εξαρχής τη συμβολή δύο πρωταγωνιστών της 28ης Οκτωβρίου, του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά και του βασιλέως Γεωργίου Β΄.

Δεν ήταν δύσκολη η επιχείρηση του διασυρμού τους: ο Μεταξάς ήταν δικτάτωρ και ο Γεώργιος Β΄ είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ύστερα από ένα νόθο δημοψήφισμα. Κατέληξαν λοιπόν οι Ελληνες να ακούν τους επετειακούς ρήτορες κάθε 28η Οκτωβρίου να στηρίζονται σε ευφυολογήματα και θέσεις που ακολουθούν την πολιτική ορθότητα του συρμού: Ο Μεταξάς ήταν ο τελευταίος Ελλην που αναμενόταν να πει το «όχι»· σύρθηκε άκων από τον ελληνικό λαό και ψέλλισε αυτό που βροντοφώναξε ο λαός. Ο Μεταξάς και ο Γεώργιος αναγκάσθηκαν να αντιταχθούν στους Ιταλούς φασίστες, φοβούμενοι την ανατροπή τους από τον λαό και τους Αγγλους. Αυτά και άλλα ευρήματα ενός ασύστολου λαϊκισμού έπλασαν μια εικονική πραγματικότητα. Με την επανάληψη, μάλιστα δε και από επίσημα χείλη, τα ευρήματα του λαϊκισμού και της πολιτικής ορθότητας απέκτησαν την ισχύ αξιωμάτων.

Η αλήθεια όμως προκύπτει αβίαστα από τις πηγές της εποχής, οι οποίες είναι ευτυχώς προσιτές. Είναι γνωστό, πέραν κάθε αμφιβολίας α) ότι ο Μεταξάς πήρε μόνος του την απόφαση να αντισταθεί η Ελλάς κατά της Ιταλίας χωρίς καν να συμβουλευθεί τον ανώτατο άρχοντα, β) ότι αυτή του η απόφαση ήταν προϊόν ορθολογικής αναλύσεως όλων των αντικειμενικών δεδομένων που είχε στη διάθεσή του, γ) ότι πίστευε πως ο πόλεμος και τα συνακόλουθα δεινά ήταν προτιμότερα, από τη σκοπιά των εθνικών συμφερόντων, από την εθελουσία και ατιμωτική υποταγή και δ) ότι ήταν πεπεισμένος πως η απόφασή του είχε την ομόθυμη απόφαση του πολιτικού κόσμου και του έθνους.

Οι Ελληνες της 28ης Οκτωβρίου, συγχώρησαν στον Μεταξά τις ταπεινώσεις της δικτατορίας και τον τοποθέτησαν στο εθνικό πάνθεον των ηρώων, ο δε Μεταξάς αναθεώρησε πολλές από τις θέσεις του που τον είχαν οδηγήσει στην επιβολή μιας από τις πιο αδικαιολόγητες συνταγματικές εκτροπές της ελληνικής ιστορίας αλλά οι ιδεολογικοί και συναισθηματικοί επίγονοι των ηττημένων της σφοδρής συγκρούσεως για την εξουσία στην Ελλάδα, στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του Μεταξά, δεν συγχώρησαν τον μπαρμπα-Γιάννη, για την τιμή που του έλαχε να αποφασίσει αυτός για τα ύψιστα συμφέροντα και την τιμή του έθνους."

2 σχόλια:

kafouroutsos είπε...

Ego pantos sto sholeio san ethniko iroa ton ematha ohi san diktatora opote i storia mallon den graftike apo tous ittmenous tou emfiliou. Den mporo na ekfreo apopsi gia to sigegkrimeno peristatiko tou ohi. Pantos kalo einai na pairnoume ipopsin mas kai kapoious istorikous pote pote (mallon panta). Kalo tha einai ph ana afisoume eleutherous tous ellines istorikous na kanoun ti duleia tous oson afora ti siggrafi vivlion kai na min akoume grafikous tipous opos tous gnostous fasistanthropous, tin kiria maria pou akouse to thema stin tatiana ala kai ipotithemenous proodeutious anthropous (ethniokommounistes opos i kaneli kai o koundouros as poume). Ego den eho kanena provlima na dehto oti o metaksas eipe ontos to ohi katopin dikis tou vouliseos. Prepei omos na graftei kai sta vivlia istorias oti mia kommounistiki organosi (staliniki mehri ekei pou den paei den antilego) itan ipeuthini shedon eksoloklirou gia tin germaniki antistasi. Etsi einai file patsman, i istoria einai gia na ponaei ohi gia na goustaroume pou eimaste ellines (einai kai gia auto ala den einai autoskopos).

Patsman είπε...

Το ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν υπεύθυνο "σχεδόν εξ ολοκλήρου" για τη γερμανική αντίσταση είναι γνωστό τοις πάσι. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτε από την αξία και των λοιπών αντιστασιακών οργανώσεων, που δεν ήταν σταλινικές.

Αλλά και στο ίδιο το ΕΑΜ συντάχτηκαν αντάρτες ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων, προκειμένου να αντισταθούν.

Κατά τα λοιπά συμφωνώ. Το μόνο που με ενοχλεί είναι τα greeklish σου. Δε γίνεται να τα αποφύγεις. Είναι τόσο δυσκολονόητα, όσο κάνουν και τα γραφόμενά σου να χάνουν την αξιά τους στα μάτια των άλλων, ενώ πράγματι είναι πολύ ενδιαφέροντα.