Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2008

Έφυγε ο Μπόμπι Φίσερ




Την Πέμπτη πέθανε ο θρυλικός Αμερικανός σκακιστής Μπόμπι Φίσερ στην Ισλανδία όπου είχε βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αρχές τις χώρας του που παραλίγο να τον οδηγήσουν στην φυλακή.
Ο Φίσερ έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1972 στο Ρέικιαβικ αφού νίκησε τον Ρώσο αντίπαλό του Μπόρις Σπάσκι, και έγινε ο μοναδικός Αμερικανός σκακιστής που κέρδισε αυτόν τον τίτλο μέχρι και σήμερα, ενώ θεωρείται από πολλούς ίσως ο κορυφαίος του αθλήματος. Ο Μπόμπι φίσερ γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1943 στην Αμερική και έγινε πρωταθλητής νέων στην χώρα του σε ηλικία 13 ετών, ενώ στα 14 κατάφερε να πάρει το ανοιχτό πρωτάθλημα σκακιού, στα 15 του χρόνια έγινε ο νεότερος παίκτης που κέρδισε το γκράνμαστερ.
Ο Φίσερ είχε προβλήματα με την Αμερικανική κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας όταν και συμμετείχε σε αγώνα με τον Σπάρκι στην Γιουγκοσλαβία, σε μια εποχή που η χώρα αντιμετώπιζε προβλήματα και είχε υποστεί πολλές κυρώσεις. Στο τέλος του αγώνα εξαφανίστηκε με το ποσό των 3 εκ. δολαρίων που κέρδισε από το τουρνουά, ο ίδιος εμφανίστηκε και πάλι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερική το 2001 σε Φιλιππινέζικο σταθμό δηλώνοντας ότι θέλει να δει την Αμερική να καταστρέφεται.
Μετά από αυτά πήγε να ζήσει στην Ισλανδία η οποία το 2005 του έδωσε την υπηκοότητα της χώρας όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια πριν τον θάνατο του η Αμερική εξέδωσε την απέλαση του από την χώρα με αποτέλεσμα να κρατείτε επί 8 μήνες στην Ιαπωνία.

σ.σ. Από τις περιπτώσεις ανθρώπων που η ιδιοφυία χωρίζεται από την τρέλα κυριολεκτικά με μια κλωστή. Και είναι περίεργο που κάποιοι από τους σημαντικότερους Αμερικανούς είναι βαθύτατα αντιαμερικανοί στις απόψεις τους.

2 σχόλια:

Univers είπε...

Είχα διαβάσει για τον Μπόμπυ Φίσερ σε σκακιστικές στήλες. Όντως, φαίνεται ότι η ψυχική ισορροπία δεν ήταν το φόρτε του (σε αντίθεση με το σκάκι!).

Λατρεύω το σκάκι. Αλλά δεν βρίσκω ανθρώπους στον περίγυρό μου να παίξω και είναι αλήθεια ότι βαριέμαι και να λύνω προβλήματα από εφημερίδα (υπάρχουν πχ. εξαιρετικά - και δύσκολα - προβλήματα στην e-έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, στην σελίδα ελεύθερος χρόνος).

Patsman είπε...

Κι εμένα μ' αρέσει το σκάκι, αλλά δεν το έχω εξασκήσει και πολύ. Στις εφημερίδες, πάλι, με κουράζουν απίστευτα το πώς είναι διατυπωμένα τα προβλήματα. Τόσο που βαριέμαι να κάτσω και να τα λύσω. Προτιμώ τελευταία κάτι σε kakuro, όπου το βρίσκω.

Όσο για τον Φίσερ, παρέλειψα να αναφέρω τι έχουν πει γι' αυτόν άλλοι σκακιστές, όπως ο Κασπάροφ κι ο Καρπόφ. Για μια πλήρη βιογραφία, πατήστε εδώ.