Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας ο όρος "παγκοσμιοποίηση". Κάθε μέρα σχεδόν τον ακούμε στις ειδήσεις της τηλεόρασης ή τον διαβάζουμε στις στήλες των εφημερίδων. Ποια είναι όμως η ακριβής σημασία του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης; Τον παρακάτω ορισμό διάβασα στο "Βήμα" της Παρασκευής 31 Μαρτίου 2006 και πιο συγκεκριμένα στη στήλη της "Πανδώρας", η οποία με τη σειρά της τον είχε λάβει από αμερικανούς φίλους στο ΜΙΤ:
Παγκοσμιοποίηση είναι ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Γιατί; Διότι μια Αγγλίδα πριγκίπισσα με έναν Αιγύπτιο εραστή, τρακάρει μέσα σε μια γαλλική σήραγγα. Το γερμανικό αυτοκίνητό της με ολλανδική μηχανή, το οδηγεί ένας Βέλγος μεθυσμένος με σκωτσέζικο ουίσκι, ενώ καταδιώκεται από Ιταλούς παπαράτσι που οδηγούν γιαπωνέζικες μοτοσικλέτες. Ο γιατρός που την εξετάζει είναι Αμερικανός και της χορηγεί φάρμακα από τη Βραζιλία.
Αυτό σας το στέλνει ένας Άγγλος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Μπιλ Γκέιτς. Εσείς το διαβάζετε στον υπολογιστή σας, που είναι εφοδιασμένος με ταϊβανέζικο λογισμικό και κορεατική οθόνη. Συναρμολογήθηκε σ' ένα εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη από εργάτες που ήλθαν από το Μπαγκλαντές. Μεταφέρθηκε από Ινδούς φορτηγατζήδες, που τους λήστεψαν Ινδονήσιοι πειρατές. Ξεφορτώθηκε από Σικελούς λιμενεργάτες και έφτασε ως εσάς από Μεξικανούς λαθρομετανάστες. Αυτό, φίλε μου, είναι η παγκοσμιοποίηση.
Αν και πολλά από όσα αναφέρονται μπορεί να είναι φανταστικά - κυρίως στο δεύτερο σκέλος του κειμένου -, κατά τα άλλα είναι ιδιαίτερα έξυπνος ορισμός και ανάγλυφος της πραγματικότητας.
- η αλήθεια, στα ψέματα.
-
Όχι, δεν με ρώτησε κανείς, αλλά θέλω να μοιραστώ μια ιστορία, μαζί σου,
λίγο σύντομα, λιγάκι προσωπική. Όπως ακριβώς τη νιώθω, ακριβώς όπως τη
σκέφτομαι. Τ...
Πριν από 9 μήνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου