Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

11 Σεπτεμβρίου 2001: η μέρα που (δεν) άλλαξε τον κόσμο


Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τη μέρα που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι συν αυτώ αποφάσισαν να χτυπήσουν την αμερικανική παντοκρατορία στα πιο τρανταχτά δείγματα της μεγαλομανίας της -το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, τους Δίδυμους Πύργους δηλαδή, και το Πεντάγωνο.

Ήταν πρωί για τις ΗΠΑ, μεσημέρι για την Ελλάδα, όταν όλη η ανθρωπότητα είδε στην τηλεόραση το δεύτερο αεροπλάνο να καρφώνεται στον έναν από τους δύο τεράστιους ουρανοξύστες. Λίγο μετά και οι δύο κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, καταδεικνύοντας τη ματαιότητα της υπερβολής. (Όπως λέει και το γνωστό ελληνικό τραγούδι: "Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...").

Το σοκ από τα γεγονότα ήταν αναμενόμενο σε όλους πλην ολίγων χαζοαμερικανών. Δεν θα ξεχάσω πως κάποιος που βρισκόταν κόντα στο μέρος και έβλεπε τα αεροπλάνα να πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους είπε: "Πάλι ταινία γυρίζουν!". Δείγμα του πόσο έχει αλλοτριωθεί ο μέσος άνθρωπος από το Hollywood και την όλη αμερικανική κουλτούρα.

Μετά από πέντε χρόνια τα πράγματα έχουν ωριμάσει αρκετά, για να δει κανείς την πραγματικότητα με ψυχρότερο βλέμμα. Πλέον, και οι ίδιοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες αυτές ήταν προσχεδιασμένες-προσυμφωνημένες μεταξύ των Αράβων και της ηγεσίας των ΗΠΑ. Μια πρόφαση -τόσο στιγνή και μοιραία για χιλιάδες ανθρώπους- απλά για να διεξαχθεί ο επικείμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση Μπους και τις συμμαχικές δυνάμεις (Μπλερ, Ισραήλ, κτλ). Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι πόλεμοι έχουν μπει στο ετήσιο πρόγραμμα των ΗΠΑ, αλλά και όλου του κόσμου: Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανος, παραλίγο Συρία... Όπως και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί: Λονδίνο, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη...

Το ξεσκέπασμα της συνωμοσίας της 11/09 ανέλαβαν πολλοί σκεπτόμενοι άνθρωποι, που δεν θέλουν να υποτιμάται η νοημοσύνη τους από κανέναν. Το ντοκιμαντέρ "Farenheit 9/11" του Michael Moore (δημιουργού του επίσης εκπληκτικού "Bowling for Columbine" ή "Ακήρυχτος Πόλεμος") ανέδειξε τις σχέσεις της οικογένειας Μπους με τον Μπιν Λάντεν, και άλλες υπόγειες πτυχές του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη. Και ελληνικά ντοκιμαντέρ, όμως, έχουν παρουσιάσει εκτενώς το θέμα της συνωμοσίας, όπως το "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου (για περισσότερες πληροφορίες, http://www.rwf.gr).

ΥΓ: Σε τοίχο στη Θεσσαλονίκη, έχω διαβάσει το αμίμητο "11/09 κάθε μέρα να 'ταν"! Απόρροια όχι του ίδιου του χτυπήματος φυσικά, αλλά της επιγενόμενης πολεμικής πολιτικής Μπους και του σφαγιασμού αθώων ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης.

1 σχόλιο:

Ecumene είπε...

Παντως η Συρία εκανε το χρεος
της και εσωσε την Αμερικάνικη
πρεσβεία....

:)