Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2006

Ευάγγελος Βενιζέλος ή Τούρκογλου ή... κάπως έτσι τελοσπάντων

Από διάφορες φήμες που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, άδραξα την ευκαιρία κι ερεύνησα στο Διαδίκτυο το θέμα σχετικά με το πραγματικό επώνυμο του πρώην Υπουργού Πολιτισμού και ηγετικού στελέχους του ΠαΣοΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αυτά που κυκλοφορούσαν και αυτά που βρήκα στο Internet ομοιάζουν. Δηλαδή είναι γεγονός πως το "Βενιζέλος" δεν είναι το πραγματικό επίθετο του ευτραφούς πολιτικού. Είναι αλλαγμένο, διότι το αρχικό του... τουρκόφερνε λιγάκι. Τούρκογλου ή Τουρκούτσογλου ή Τουρκμέτσογλου είναι ορισμένες από τις εκδοχές.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ποιος πραγματικά άλλαξε το επίθετό του; Ήταν ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή ο πατέρας του; Σ' αυτό το ερώτημα επιφυλάσσομαι να δώσω ακριβή απάντηση. Λέγεται ότι ήταν ο πατέρας του που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη μάλλον) και μετέτρεψε το επώνυμό του για ευνόητους λόγους. Δεκτόν.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση να άλλαξε ο Βενιζέλος ο νεότερος το όνομά του, προκειμένου να βοηθηθεί στην πολιτική του ανέλιξη. Με ένα επίθετο όπως το "Βενιζέλος" γίνονται άμεσα οι λογικοί συσχετισμοί με το παρελθόν, τον Ελευθέριο Βενιζέλο για παράδειγμα, που μπορούν να αποδώσουν πολιτικούς και εκλογικούς καρπούς (άντε να καταλάβει ο γέρος ψηφοφόρος ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με τον παλιό Βενιζέλο). Αν έγινε κάτι τέτοιο, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα -προς αποφυγήν- για το πού μπορούν να φτάσουν ορισμένοι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιστολή Βενιζέλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ περί της δήθεν αλλαγής του ονόματός του.

"Φίλε κύριε Διευθυντά,
με καθυστέρηση δυστυχώς έπεσε στην αντίληψη μου το σχόλιο του συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας σας κ. Ν. Νικολάου της 6.6.2007. Το σχόλιο αναφέρεται στις πολιτικές ηγεσίες και τις δυναστείες και εστιάζει την προσοχή του στη δύναμη των ονομάτων. Ως απόδειξη όμως της δύναμης των ονομάτων επικαλείται το ότι «ο Ευαγγ. Βενιζέλος άλλαξε το πρώτο του επίθετο με το σημερινό».
Θα περίμενα από ένα παλιό και έμπειρο δημοσιογράφο όπως ο κ. Νικολάου μεγαλύτερη προσοχή όταν αναφέρεται σε θέματα που και ο ίδιος θεωρεί τόσο κρίσιμα για την προσωπικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου και όχι μόνον των πολιτικών προσώπων. Η αλλαγή ενός ονόματος δείχνει είτε ανάγκη είτε σκοπιμότητα και είναι πράξη δηλωτική της προσωπικότητας.
Ο κ. Νικολάου θα όφειλε- εφόσον θέλει να τεκμηριώνει τις απόψεις του- να ρωτήσει για να μάθει ότι αυτή η ιστορία περί δήθεν αλλαγής του επωνύμου μου που γράφτηκε κάποτε σε έντυπο μικρής κυκλοφορίας είναι απολύτως ψευδής. Συνιστά επανάληψη σχολίων που είχαν διατυπωθεί προ πολλών δεκαετιών για το επίθετο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν η «πληροφορία» αυτή επαναλήφθηκε έπαψα να την αντιμετωπίζω με χιούμορ.
Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Νικολάου ότι η πατρική μου οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του Νομού Ευβοίας όπου απαντάται συχνά το επίθετο. Ευτυχώς δε στην Εύβοια διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληρικολόγια (καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήσαν ιερείς).
Φέρω το φυσικό μου επίθετο και χαίρομαι γιατί διαμόρφωσα με αυτό αλλά όχι χάρις σε αυτό την επιστημονική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική μου υπόσταση".

Φιλικά
Ευάγγελος Βενιζέλος

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για τεράστια ξεφτίλα για όσους το αναπαράγουν.Υπάρχουν συγγενείς του Βενιζέλου στην περιοχή Κύμης Ευβοίας όπου και συναντιέται το όνομα σε πολλές οικογένειες.
Ο Βενιζέλος δεν ήταν προσφυγικής καταγωγής από Μικρά Ασία αλλά από την Ευβοια από όπου έφυγε ο πατέρας του για να πάει στη Θεσσ/κη.

Υ.Γ.1Επίσης 85 έτη μετά Μικρασιατική Καταστροφή το θέμα όπως ψευδώς ετέθη είναι απιστευτη προσβολή για όλους τους μικρασιατικής καταγωγής Έλληνες.
Υ.Γ. 2 Προφανής η πολιτική στόχευση μέσα από το Πασοκ από κυκλους Γιωργάκη

Ανώνυμος είπε...

Στα πρόσφατα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του wikileaks, στην αναφορά που στέλνει ο Αμερικανός πρέσβης προς το State Department που περιέχει τα βιογραφικά στοιχεία του νέου τότε (2009) υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται σαν «Evangelos Venizelos(nee Turkoglu)»

http://folders.skai.gr/main/wikileak?id=30&locale=el

Patsman είπε...

Ευχαριστώ τον ανώνυμο για την πληροφορία που μας δίνει. Δεν ξέρω αν ενοχλήθηκε ο κ. Βενιζέλος με τη δημοσίευση του συγκεκριμένου εγγράφου από τη Wikileaks ή μήπως απάντησε κιόλας.

Μπορεί βέβαια και να σιώπησε κατά τη λογική τού "όποιος έχει τη μύγα...".

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακούγεται σε κακεντρεχείς θεσσαλονικιώτικους κύκλους, ότι όταν ήταν υπουργός δικαιοσύνης, και ο δικηγορικός σύλλογος είχε διαγραψει-για λόγους που όλοι μπορούν να φανταστούν- τον δικηγορο μπαμπά του, ο ευάγγελος "διέταξε" τον Δ.Σ.Θ. να διορθώσει το λάθος του.
Ύπουργός με @#*δια!! Όχι παίζουμε!

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ Ο "ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
D : 228768
RefID : 09ATHENS1535
Date : 7/10/2009 3:16:00 μμ
Origin : Embassy Athens
Classification : UNCLASSIFIED//FOR OFFICIAL USE ONLY
SUBJECT: WHO´S WHO IN THE NEW GREEK GOVERNMENT

8. (SBU) Evangelos Venizelos: Leader of a PASOK faction that has
traditionally been in opposition to Papandreou. A university
professor of constitutional law born in 1957, Mr. Venizelos (nee
Turkoglu) collided with Mr. Papandreou over the party leadership in
2007 - and decisively lost. He first entered parliament in 1993 and
has risen to the status of leading PASOK member from Thessaloniki.
Mr. Venizelos held cabinet portfolios in previous PASOK
administrations and was member of top party organs. At Defense,
Mr. Venizelos will be expected to deal with the impasse of arms
procurement and energize an organization demoralized by the
disinterest and lack of direction under the previous government.
His understanding of defense matters is minimal at present,
although his supporters suggest that he is a "fast learner" and
will make up for an absence of practical experience with his
trademark workaholic approach.
ATHENS 00001535 003 OF 006
9. (SBU) Panos Beglitis: The Alternate Minister of Defense, 52,
was the MFA spokesman during Mr. Papandreou´s tenure as foreign
minister. He was first elected to parliament in 2007. He is a
lawyer by training with graduate studies in International Law and
International Relations. His exact portfolio authorities remain
unclear.
Ministry of Citizen´s Protection (roughly equivalent to DHS)

http://wikileaks.folders.gr/main/wikileak?locale=el&id=30