Παρασκευή, Αυγούστου 10, 2007

Γυναίκες στην πολιτική

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνει η γυναικεία παρουσία στον ενεργό πολιτικό στίβο. Ενώ παλαιότερα η πολιτική θεωρούνταν από όλους ένα καθαρά ανδρικό σπορ, και οι γυναίκες αρκούνταν στον διακριτικό ρόλο των συζύγων των πολιτικών ηγετών, σήμερα κι αυτό το άντρο έχει καταπέσει.

Από τη μέρα που “βγήκε” το απόφθεγμα: “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται”, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Αρχικά, ήταν λίγες οι πολύ δυναμικές θηλυκές παρουσίες, που τα έβγαζαν πέρα στην πολιτική μάχη. Ίσως, το κατεξοχήν μοντέλο της... πετσοκομμένης γυναίκας αποτέλεσε η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άλλαξε συνολικά και αμετάκλητα τα δεδομένα της πολιτικής, ανοίγοντας το χώρο στην ευρεία γυναικεία μάζα.

Και στη χώρα μας, η μεταρρύθμιση αυτή συντελέστηκε μετά την παρουσία ισχυρών προσωπικοτήτων όπως Μερκούρη, Φλέμινγκ, Τσουδερού κ.ά., αν και ως γυναικεία συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα μπορεί άνετα να θεωρηθεί και εκείνη της βασίλισσας Φρειδερικής. Αντίστοιχα, στις μέρες μας, πολλές γυναίκες δεσπόζουν στον κεντρικό πολιτικό στίβο, με πολλές φιλοδοξίες και για ανώτερες θέσεις: Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριέττα Γιαννάκου, Βάσω Παπανδρέου είναι κάποιες μόνο από τις πληθωρικές γυναικείες παρουσίες.

Κοινό στοιχείο όλων των ανωτέρω, δυστυχώς, είναι η όχι και τόσο γυναικεία -κατά κυριολεξία- παρουσία τους. Με άλλα λόγια, δημιουργείται η εντύπωση πως οι γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική αποτάσσονται την όμορφη γυναικεία φύση τους και συμπεριφέρονται ως άνδρες! Θεωρούν ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν μερίδιο εξουσίας, ομοιάζοντας φύσει και θέσει δηλαδή με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στα πολιτικά. Μέγα λάθος...

Οι γυναίκες στην πολιτική δεν πρέπει να ξεχνούν τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους, τη φρεσκάδα, τη διαφορετική οπτική γωνία για να βλέπουν τα πράγματα, ακόμη και την πονηριά τους, με την καλή έννοια. Ως συμβουλή θα πρέπει να έχουν την άποψη που είχε εκφράσει κάποτε ο Φρανσουά Μιτεράν για τη Θάτσερ: “Δεν μ' αρέσει ούτε ως γυναίκα, ούτε ως άνδρας”!

1 σχόλιο:

Univers είπε...

Άντε βρε, γυναίκες στην πολιτική και στο δικό μου blog, και μάλιστα εκ Βορείου Ελλάδος και Μακεδονίας.

Η γνώμη συντοπίτη τους επιβεβλημένη. Αναμένομεν!