Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

Ρεπορτάζ με σύνορα!


Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα". Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»
Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά… «δεν του αρέσει».

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ
Kύριε Γόντικα,
Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής, Στέλιος ΚούλογλουΗ απόφαση της ΕΡΤ να απομακρύνει από το δυναμικό της τον Στέλιο Κούλογλου και τις εκπομπές Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και η Θεματική Βραδιά, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στους τηλεθεατές.

Για το ζήτημα έχουν κατατεθεί επίκαιρες ερωτήσεις από τους βουλευτές
Φώτη Κουβέλη και Άννα Φιλίνη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και Τηλέμαχο Χυτήρη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προς τον Υπ. Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν αύριο Παρασκευή, 16/5 στη Βουλή των Ελλήνων.
Το θέμα γνωστοποίησαν και ζήτησαν να τεθεί προς συζήτησιν στο Ευρωκοινοβούλιο
με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Πέτερινγκ, οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Άννυ Ποδηματά, Σταύρος Λαμπρινίδης, Mαριλένα Kοππά και Kώστα Mποτόπουλου, και του ΣΥN, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Οι φίλοι της εκπομπής έχουν κατακλύσει την ιστοσελίδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο - κυρίως χιουμοριστικό (όπως αποδεικνύεται και από τις εικόνες που έστειλαν στην εκπομπή) - τη δυσαρέσκειά τους στην απόφαση της ΕΡΤ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τη Δευτέρα η ιστοσελίδα της εκπομπής έχει δεχτεί τουλάχιστον 20 χιλιάδες επισκέπτες, παρουσιάζοντας δεκαπλάσια αύξηση στην καθημερινή κίνησή της, γεγονός που έχει δημιουργήσει και πρόβλημα στη λειτουργία της. Τα εκατοντάδες e-mail που εστάλησαν στην εκπομπή, δημοσιεύονται στο site.

Η είδηση της διακοπής της συνεργασίας της ΕΡΤ με τον Στέλιο Κούλογλου αποτελεί τις τελευταίες ημέρες και κεντρικό πεδίο συζήτησης στην ελληνική blogόσφαιρα, όπου –δίχως κριτική- οι Έλληνες blogger αναδημοσιεύουν την είδηση και παίρνουν θέση. Κάποιοι μάλιστα ξεκίνησαν και ηλεκτρονική διαμαρτυρία, η οποία φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, καθώς μόλις μέσα σε 2 ημέρες έχουν συγκεντρωθεί στα διάγορα petitions περισσότερες από 5 χιλιάδες υπογραφές στήριξης στον Στέλιο Κούλογλου και τις εκπομπές του, όσα μέλη έχει αποκτήσει και κάποιο από τα σχετικά γκρουπ που έκαναν την εμφάνισή τους στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: