Πέμπτη, Απριλίου 01, 2010

Αν όντως είναι αθώος;

Μάθαμε ότι αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα) και την καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ ο ύποπτος φοιτητής-«τρομοκράτης». Πρόκειται για τον συλληφθέντα προσφάτως ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ως εδώ καλά…

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που αποδειχθεί πως ουδεμία σχέση είχε ο φερόμενος ως τρομοκράτης νεαρός με τις πράξεις που του αποδίδονται; Γιατί τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του είναι κάποια αποτυπώματα σε πλακάκια μπάνιου ενός φοιτητικού σπιτιού. Αλλά ο στιγματισμός που έχει ήδη υπάρξει στο πρόσωπό του, το οποίο φανερώθηκε με περίσσια χαρά στα κανάλια και τις εφημερίδες, θα επηρεάσει σίγουρα τη μετέπειτα κοινωνική του ζωή. Γι’ αυτό θα πρέπει η δικαιοσύνη να μην προβαίνει σε αποκάλυψη των στοιχείων (ονοματεπώνυμο, φωτογραφίες, κ.ά.) μέχρις ότου περατωθεί η δίκη στο ακροατήριο και καταδικαστεί ο οποιοσδήποτε -ως τότε- ύποπτος. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι βασική αρχή του ποινικού δικαίου και του ελληνικού κράτους δικαίου, και δεν θα πρέπει να το θυμόμαστε επιλεκτικά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΥΓ: Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονική" στο φύλλο της Μ. Παρασκευής 2 Απριλίου 2010.

1 σχόλιο:

ermioni είπε...

Τα λες αυτά εσύ, που ναι μπορούμε να πούμε πλέον επίσημα ότι τελείωσες μόλις Νομική ενώ τα ξεχνάνε ή μάλλον εθελοτυφλούν και παραβλέπουν άνθρωποι με χρόνια εμπειρίας πάνω τους, με τρομερά νομικά επιτελεία από πίσω τους... Ε δεν είναι τυχαίο μάλλον... Κάπου, κάπως πρέπει να δείξει το Κράτος τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του.